уторак, 23. октобар 2012.

14.10.2012, THERION, KC VLTAVSKA, PRAGUE, CZECH REPUBLIC



HEAVY METAL OKTOBAR U PRAGU!!!


PUTOVANJE I BORAVAK: Na dalek put krenula je četvoročlana ekipa odvažnih metal fanova (Pekar, Profa, ja i Nikola) svesni da će ovo biti jedan od poslednjih ovakvih poduhvata do nekih boljih vremena. Boravak u Pragu bio je prijatan tako da je svako od nas poneo i poneku lepu uspomenu nevezanu za koncerte. Meni lično bilo je ovo treći put da posećujem Češku ove godine zbog koncerata. Jednom je to bilo na Masters of Rock a druga dva puta u Pragu. Na ulicama grada videli smo i jedan redak prizor tj. porodicu čiji je otac bio tamnoput a majka poreklom najverovatnije iz Kine. Pored njih bilo je dvoje dece…
THERION: Ovo mi je treći put da gledam Therion. U odnosu na poslednji koncert u Beogradu (2010) došlo je do odredjenih promena na mestu vokala. Nedostaje sjajni Snowy Show dok umesto Katarine Lilje koja je trenutno van muzike peva ćerka aktuelnog pevača Theriona Thomasa, Linnea Vikstrom. Pored navedenih tu je i odlična Amerikanka Lori Lewis. Ova jubilarna turneja povodom 25 godina postojanja benda koristi se i za promociju kontraverznog cover albuma pop i slager francuskih pesama iz šezdesetih i sedamdesetih izdatog pod nazivom Les Fleurs du Mal. Generalno, nisam protiv obrada nemetal pesama, naprotiv. Ipak, možda je jedan ceo takav album malo previše. Te večeri izvedeno je tri pesme sa pomenutog albuma. Sasvim dovoljno. Pre zvezda večeri nastupile su dve predgrupe koje smo planski propustili...
            Mesto na kome je održan koncert u Pragu je izgleda bivši bioskop koji je preuredjen za koncertna dešavanja. Ono što treba naglasiti za ovaj nastup Theriona je skoro savršen zvuk. Osim u jednom trenutku na Wine of Aluqah kada su vokali bili nešto glasniji, ceo dvočasovni nastup imao je veoma dobar i uravnotežen zvuk. Vrhunci večeri za mene lično bili su vezivanje Lemuria i Gothic Kabbalah a nešto kasnije i Wine of Aluqah i The Rise of Sodom and Gommorah. Set lista je bila nešto izmenjena u odnosu na početak turneje što se može oceniti kao pozitivno. Naravno, svako od nas može da kaže da je nedostajala ova ili ona pesma ali generalno možemo biti zadovoljan ponudjenim. Najbolji utisak ostavili su očekivano Thomas i Lori. Retki su bendovi koji imaju dva ovakva vanserijska vokala.
Pred kraj je šef benda Cristofer Johnsson pitao publiku da li bend treba da se rukovodi željama izdavačke kuće, trendovima ili sopstvenom kreativnošću. Odgovor pod tri bio je očekivan. Napred pomenuto ne čudi jer je bend imao problem sa izdavačkom kućom zbog želje da izda pomenuti cover album. Na kraju je taj album izdat u sopstvenoj režiji. Treba napomenuti da je cena tog diska na štandu bila 12 evra. Kakva će prodaja biti ostaje da se vidi. Završili su očekivano sa To Mega Therion.
Sve u svemu jako dobar koncert. Što se tiče posete procena je da je bilo oko 500-600 ljudi. Sasvim dovoljno za prijatan ambijent. Česi su se pokazali kao sasvim korektna metal publika. Nastup je trajao tačno dva sata i tri minuta. Meni možda najbolji Therion do sada, delom i zbog prostora koji je definitivno bolji od SKC-a gde sam prethodna dva puta gledao bend. Chris je najavio da će ovo biti poslednja turneja za neko duže vreme. Verujem da će ih verna publika čekati.
set lista:
01.  O Fortuna (Carl Orff cover)
02.  Poupée de Cire, Poupée de Son (France Gall cover)
03.  Son of the Sun
04.  Via Nocturna
05.  The Flight of the Lord of Flies
06.  J'ai le Mal de Toi (Betty Mars cover)
07.  Abraxas
08.  Vanaheim
09.  Lemuria (Accoustic)
10.  Gothic Kabbalah
11.  The Siren of the Woods
12.  Ginnungagap
13.  Land of Canaan
14.  Wine of Aluqah
15.  The Rise of Sodom and Gomorrah
16.  The Khlysti Evangelist
17.  Une Fleur Dans le Cœur (Victoire Scott cover)
18.  Son of the Staves of Time
bis:
19.  The Wondrous World of Punt
20.  The Blood of Kingu
bis 2:
21.  To Mega Therion

Нема коментара:

Постави коментар