понедељак, 2. јул 2012.

Nightwish, Topfest, Piestany, Slovakia, 30.06.2012

SEDMI PUT NIGHTWISH!!!

PUTOVANJE: Najeftinija varijanta za putovanje do Bratislave je vozom do Budimpeste (26 evra povratna karta), a odatle autobusom Orangeways do slovacke prestonice (14 evra povratna). Otezavajuca okolnost je svakako sto ovakvo putovanje traje vise od 10 sati. Sa sopstvenim prevozom to bi sigurno bilo brze, ali i skuplje. Kao sto sam ranije vec rekao, Bratislava je jako simpatican grad i vredi ga posetiti. Ovog puta imao sam priliku da provedem jos nekoliko sati u njemu i utvrdim i prosirim poznavanje grada.

TOPFEST: Sada vec redovna manifestacija u Slovackoj okuplja bendove razlicitih muzickih opredeljenja. Ove godine festival je odrzan na vojnom aerodromu u gradicu Piestany (oko 80 kilometara od Bratislave). Radi se u banjskom centru koji vodi racuna o turizmu. Moram da istaknem da je hotel u kome sam odseo jedan od najboljih u mojoj ne tako siromasnoj putnickoj karijeri. Po velicini prostora odrzavanja ovo je definitivno najveci festival na kome sam bio. Tesko mi je da odredim tacan broj posetilaca ali on je verovatno premasivao 10.000 ljudi po danu. Organizacija je bila na visokom nivou sa velikim brojem standova za hranu i pice, kao i mnogim zanimljivostima za posetioce (bungee jump, ali i standardne vasarske atrakcije). Svirka se odrzavala na dve razlicite bine koje su bile jedna pored druge. To je omogucavalo da se satnica postuje i dok na jednoj bini bend svira na drugoj se namestaju scena i instrumenti za one koji dolaze. Od manje ili vise poznatih metal bendova ove godine pored NW nastupili su Lordi i Il Nino.

NW NASTUP: Mozda i vise od sat vremena pre pocetka svirke fanovi su poceli da se okupljaju  i zauzimaju pozicije. Interesantno je napomenuti da je pred kraj nastupa nekog slovackog benda na bini A ispred nje ostalo samo stotinak ljudi, dok su hiljade stajale ispred bine B i cekale pocetak NW. Tacno u 20:54 krenuo je intro sa razglasa. Nakon toga bend je  izasao sa Storytime sto je izazvalo pravo odusevljenje. Ono sto je zasmetalo je to sto je zvuk bio prilicno slab. Anette se i nekako cula dok je ostatak benda bio poprilicno tih. Mozda i pod tim utiskom ona trazi od publike ono cuveno HEP HEP. Ne znam zasto je to izbacila na ovogodisnjoj turneji ali mogu da kazem da sam veoma srecan sto je to (konacno) vraceno u njen nastup. Zvuk se popravio vec tokom sledece Wish I had an Angel, pa je uzivanje moglo da bude kompletno. Prvo maksimalno angazovanje publike bilo je uz veliki hit Amaranth. Za razliku od regularne turneje nema video bima sa specijalnim sadrzajem, ali je tu scenografija i vec cuvena pirotehnika koja je postala nezaobilazna za NW show. Za festivale ovog leta Maestro je izabrao set listu bez akusticnog dela i klasicnih balada. Tako je i Nemo izveden u orginalnoj varijanti. Od pesama sa prva cetiri albuma ponovo su izabrane prelepe Come Cover Me i Dead to the World. Bendu se i ovog puta, kao i na svakoj nastupu u toku 2012, prikljucio Troy Donockley koji je fakticni postao sesti clan benda. Maestro opet na nivou ali nekako sa strane. To je njegov stil i tu nema iznenadjenja. Anette malo slobodnija u izvodjenju nego pre par meseci u Madjarskoj i Ceskoj. Doduse nesto veselija i raspolozenija. Kaze da je dosla iz Svedske sa desetak stepeni na slovacko sunce. I zbog toga je jako srecna!? Jukka kao masina. Precizan i korektan. Pred Planet Hell opet podize atmosferu. Empu izvodi samo njemu specifican show sa publikom. Ali nema ponovljanja. Opet je to nesto novo i drugacije. Marco u Slovackoj malo povuceniji. Manje najava i price sa publikom. Vokalno standardno dobar. Generalni utisak je da kako je nastup odmicao da je bend bio sve bolji kao i celokupna atmosfera. Meni licno nekako najbolje legao deo Planet Hell/Ghost River. Ukupno 14 pesama i sat i 22 minuta nastupa, sto je bilo i najavljeno. Nije bilo klasicnog bisa, niti suvisne price i najava. Kvalitetna svirka od pocetka do kraja. Velika vecina zadovoljnih Slovaka ocekivala je da ce se bend vratiti posle Last Ride of the Day. Ali, kao i posle Slayera u Sofiji pre skoro mesec dana cekanje je bilo uzaludno. Jos jednom se potvrdilo da je solo koncert jedno a festival nesto sasvim drugo. Ko razume shvatice...

ZAKLJUCNA RAZMATRANJA: Slovacku, Bratislavu, pa i Piestane sigurno zelim  da vidim opet. Da li ce me put tamo naneti pokazace buducnost... Sa druge strane za NW nema dileme. Vec za desetak dana vidimo se u Ceskoj gde ce biti glavne zvezde cuvenog Masters of Rock festivala. Nadam se nesto duzem nastupu. Jer ne gleda se NW osmi put svaki dan.

Set lista:
0. Intro
1. Storytime
2. Wish I Had an Angel
3. Amaranth
4. Scaretale
5. Dead to the World
6. I Want My Tears Back
7. Come Cover Me
8. Last of the Wilds
9. Planet Hell
10.Ghost River
11.Nemo
12.Over the Hills and Far Away
13.Song of Myself
14.Last Ride of the Day

Нема коментара:

Постави коментар